Berichten van leden

Interview met Sjoerd Wasserval van lidbedrijf Altena Group

Lidbedrijf Altena Group werkt voor grote bedrijven zoals NAM, Shell en Esso. Deze samenwerking komt naar eigen zeggen tot stand, doordat beide partijen dezelfde normen en waarden delen. Wij spraken met Sjoerd Wasserval, algemeen directeur van Altena Group, over het vakmanschap en wij-gevoel binnen de organisatie. Ook vertelt hij onder andere meer over decontamineren bij Altena, wat uiteindelijk leidt tot tijds– en geldbesparing en minder gevaar, afval en uitstoot.


Sjoerd Wasserval

Familiesfeer, vakmanschap en wij-gevoel

Bij de Altena Group onderscheiden we ons van andere bedrijven door ons vakmanschap en onze platte organisatiestructuur. Alle monteurs tutoyeren en de diverse lagen binnen de organisatie kunnen gemakkelijk contact met elkaar zoeken en spreken elkaar daardoor regelmatig. We zijn met name trots op onze mensen. Zo lossen we samen problemen op, zeggen we niet snel nee tegen een klant en stoppen we nooit. Ook heerst er een hoge mate van betrokkenheid binnen het bedrijf en werken we veel met eigen mensen. Op deze manier dragen we deze betrokkenheid als collectief naar buiten toe uit.

De familiesfeer binnen het bedrijf heeft er ook toe geleid dat ik zelf bij Altena Group ben gebleven. Zo had ik in het begin een tijdelijke functie als magazijnmedewerker en wilde ik ondertussen verder solliciteren naar een baan waarvoor ik gestudeerd had, namelijk als maritiem officier. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik dezelfde sfeer die ik in de scheepsbouw ervoer ook terugvond bij Altena. Om die reden ben ik toentertijd gebleven en uiteindelijk doorgegroeid van magazijnmedewerker naar algemeen directeur.

Interne leerschool

We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen medewerkers. In de piekdrukte zijn we in staat om onze opdrachten uit te voeren met 90% eigen medewerkers. We streven dus naar een zo breed mogelijke inzetbaarheid. Doordat we zoveel mogelijk gebruik maken van eigen medewerkers, kunnen we de kwaliteit en veiligheid waarborgen. Met veel inleners is dit een stuk lastiger te realiseren. Om de kwaliteit te waarborgen, maken we gebruik van een interne leerschool. Ons doel is om onze mensen op te leiden tot volwaardige monteurs, voor zowel de industrie als de utiliteit. Je komt binnen als assistent monteur en loopt samen met een leermeester die je verder opleidt. Naast een brede inzetbaarheid beschikken een aantal medewerkers ook over een bepaald specialisme, die speciaal toepasbaar zijn in 1 van de 3 business units.

Daarnaast zijn we ook van bovenaf continu processen aan het verbeteren. Altena Group is een familiebedrijf waar de tweede generatie nog steeds werkzaam is. In 1996 droeg toenmalig eigenaar Bas Euwen het bestuur over aan zijn zonen Dick en Guus Euwen. Dick richt zich volop op nieuwe ontwikkelingen en innovaties en Guus is KAM coördinator en richt zich vooral op de veiligheidscultuur binnen het bedrijf. Hierin laten we ook zien dat we binnen de gehele organisatie actief blijven leren en ontwikkelen. Dit is ook zichtbaar door het continu aannemen van stagiaires binnen het bedrijf, die zorgen voor een frisse blik. Zo hebben we momenteel 8 stagiaires rondlopen van chemisch technologen tot bedrijfskundigen.


Dick en Guus Euwen, rechts Sjoerd Wasserval

Reinigen zonder openen

De meeste industriële reinigingsbedrijven maken gebruik van traditionele reinigingsmethodes zoals hogedrukreiniging, maar steeds meer bedrijven stappen over op “non entree cleaning” omdat dit veiliger en schoner is. Bij Altena Group hanteren we deze methode al sinds jaar en dag door systemen te decontamineren. We proberen vooraf met de klant naar de juiste oplossing te zoeken. We geloven dat iedere klant uniek is en een andere aanpak vereist. Onze laboranten en projectleiders denken mee met de klant en ontwikkelen een reinigingsproces waarbij gekeken wordt welke chemicaliën toegepast kunnen worden en welke spoelmethode gebruikt kan worden. In het proces vooraf praten we al met de klant over de mogelijkheden van het leeg, schoon, en gasvrij maken van de systemen, waardoor diverse koolwaterstoffen worden verwijderd zonder het systeem hiervoor te openen. Bij het openen van de installatie zonder goede decontaminatie vooraf staat een fabriek vaak een langere tijd stil en moeten de systemen vaak nog naderhand gereinigd worden wat veel meer tijd vergt, terwijl je met een decontaminatie vooraf aanzienlijk kan besparen in de totale reiniging. 

Wanneer je systemen kan legen en schoonmaken zonder te openen, verbeter je de veiligheid, bespaar je tijd en geld en veroorzaak je minder afval en uitstoot. Tegenwoordig kun je tijdens een spoeling ook heel goed het reinigingsproces monitoren (dit doen we middels labwagens en laboranten on site), zodat we exact weten of er nog vervuiling aanwezig is en of we de spoeling kunnen beëindigen. Op deze manier kun je dus gericht reinigen en ben je niet genoodzaakt om te lang te spoelen om zeker te zijn van een geslaagde reiniging. Het totale proces van opbouw van tijdelijke equipment tot en met het schoon opleveren van het systeem verrichten we zelf met eigen mensen, materiaal en eigen onderzoek door onze laboranten. 


Hoofdkantoor van de Altena Group in Waalwijk

Dé speler voor de eindklant

In de toekomst willen we het vakmanschap nog verder uitdragen. Zo willen we zelf opleidingen en trainingen aanbieden, waarbij we toekomstig operators willen aantrekken die bij ons de veelzijdigheid van onze klanten kunnen leren kennen, en ons nog meer profileren als dé specialist in het leeg, schoon en gasvrij maken van installaties. Momenteel zijn we voornamelijk werkzaam in Nederland, België en Duitsland, maar we merken dat er ook steeds meer vraag komt uit andere delen van de wereld. We willen uiteindelijk gaan werken met meer hoger opgeleide medewerkers en oplossingen ontwikkelen voor de klant.

Daarnaast willen we continu van anderen blijven leren. Bij VOMI delen aangesloten bedrijven dezelfde problematiek. Zo houden we ons met vragen bezig over hoe we onze medewerkers veilig kunnen laten werken en veilig naar werk kunnen laten gaan, de mogelijkheid geven om door te leren en zichzelf te ontwikkelen. Alle lidbedrijven stellen hun medewerkers voorop, waardoor we tijdens bijeenkomsten dus met de juiste mensen aan tafel zitten. We wisselen stukken uit en ieder bedrijf levert een bijdrage. Deze transparantie maakt het mogelijk om zaken te verbeteren binnen het bedrijf. 

Agenda