VOMI Safety eXperience Award 2017

De Nederlandse Aardolie Maatschappij wint de VOMI Safety eXperience Award 2017

  

 

Drie finalisten op het podium, gespannen gezichten. Dan het verlossende woord: de Nederlandse Aardolie Maatschappij, asset Groningen wint dit jaar de VOMI Safety eXperience Award. ‘Drie kandidaten die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, maar de Groningers vielen op doordat ze hun veilige zelf bleven’, aldus juryvoorzitter Ruud van Doorn.

Het is de derde keer dat de VOMI Safety eXperience Award werd uitgereikt maar volgens juryvoorzitter Ruud van Doorn (CEO van Bilfinger Industrial Services) zaten de finalisten niet eerder zo dicht bij elkaar. 'Een compliment aan het adres van ExxonMobilShell Moerdijk en de Nederlandse Aardolie maatschappij, asset Groningen. Deze bedrijven steken alle drie boven het gemiddelde uit als het gaat om het creëren van een veilige werkomgeving voor eigen mensen èn contractors.'

Consortium

Namens de Nederlandse Aardolie Maatschappij, asset Groningen vertelde operations manager Carl Schmitz de aanwezigen hoe op de Groninger velden wordt samengewerkt met aannemers. 'Het onderhoud, modificaties en incidentele projecten worden uitgevoerd door het consortium GLT-Plus. Het consortium wordt gevormd door Stork, Yokogawa, Siemens en Jacobs maar zodra deze medewerkers hier het hek binnen lopen, zijn ze onderdeel van het team Groningen. De kleur van de overall is niet belangrijk.' Die gelijkheid is volgens Schmitz essentieel om de veiligheid te kunnen waarborgen. 'Het gaat om vertrouwen, openheid en eerlijkheid. Wanneer je elkaars gelijke bent, durf je elkaar over en weer aan te spreken als het gaat om veiligheid.'

Juryrapport

De jury, die alle locaties heeft bezocht en daar volop met aannemers in gesprek is gegaan, heeft de deelnemers beoordeeld op vijf thema's: empowerment, hoe is de prioritering voor veiligheid, de veiligheidscultuur, de communicatie onderling en de communicatie vanuit het management. Deze thema's komen voort uit de NOSACQ vragenlijst, een wetenschappelijke aanpak van het inventariseren van het veiligheidsklimaat. Van Doorn: 'De focus lag vooral op het thema veiligheidscultuur. Dit is toch wel een overkoepelend thema. Het gaat hier over gelijkwaardigheid, openheid, in hoeverre worden contractors serieus genomen en wordt er iets gedaan met verbetersuggesties?'


Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij bleek duidelijk dat wordt geïnvesteerd in voorbereiding. Ook kreeg de jury terug van de contractors, die op de site aan het werk waren, dat zij letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen. Werkruimte - niet al het werk hoeft op een postzegel te worden uitgevoerd - en de ruimte om je zegje te doen.

Luisteren

Binnen de Nederlandse Aardolie Maatschappij is er maandelijks een veiligheidsoverleg waar iedereen die binnen het hek is, verplicht aan moet deelnemen. Verder worden onder de noemer 'Let's talk safety' lunchsessies gehouden waarbij NAM'ers en contractors vanuit alle lagen met elkaar aan tafel zitten. Ook zijn er LMRA afspraken en Toolbox meetings. Schmitz: 'We luisteren naar elkaar. Als je er niet op deze manier mee om gaat dan is het credo 'veilig werken' slechts een poster aan de muur en gaat het nooit werken.' Vlak voordat hij tot winnaar werd uitgeroepen gaf Schmitz de aanwezigen in de zaal mee dat de volgende stap minstens zo belangrijk is: 'Als iets wordt uitgesproken, wordt het ook opgepakt. Dan nemen we het mee in het overleg en gaan we daadwerkelijk zorgen dat we de dingen beter en veiliger doen.'

 

In 2015 was SABIC Geleen de eerste winnaar van de VOMI Safety eXperience Award. Vorig jaar viel deze eer te beurt aan ExxonMobil, die in alle drie de edities behoorde tot de top drie van genomineerden. Vanaf vandaag staat de Nederlandse Aardolie Maatschappij, asset Groningen een jaar lang te boek als het bedrijf waar werknemers van dienstverleners de beste veiligheidsbeleving hebben. Schmitz: 'En eigenlijk hebben we allemaal gewonnen want de NAM is voor 50 procent eigendom van Shell en voor 50 procent van ExxonMobil. We zijn allemaal winnaar.'

 

 


 

VOMI Safety eXperience Award: wie strijden om de prijs?

 
   

Wie wordt 8 juni uitgeroepen tot winnaar van de VOMI Safety eXperience Award? Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van dienstverleners de beste veiligheidsbeleving hebben.

 

De genomineerden zijn:

 • ExxonMobil Chemical Holland B.V., Botlek Rotterdam;
 • Shell Nederland Chemie B.V., Moerdijk;
 • Nederlandse Aardolie Maatschappij, asset Groningen

Namens deze bedrijven zullen respectievelijk Raymond van der Horst, Paul Buijsingh en Carl Schmitz vertellen waarom zij niet alleen terecht zijn genomineerd, maar ook waarom zij zouden moeten winnen.

Lees meer over de award...

Bent u benieuwd wie de VOMI Safety eXperience Award 2017 in ontvangst mag nemen? Bezoek Deltavisie 2017.

 

Volg een van de break-out sessies tijdens Deltavisie

In het middagprogramma van Deltavisie 2017 kunt u een van de aangeboden break-out sessies volgen. Deze break-out sessies vinden plaats van 14.45 – 15.30 uur.

 1. Pitches VOMI Safety eXperience Award
  ​Vertegenwoordigers van de genomineerde bedrijven voor de VOMI Safety eXperience Award verzorgen een pitch over hoe zij aan de veiligheidscultuur werken voor en met hun eigen personeel en de contractors.
 2. Innovatiepitches
  De industrie is in beweging en blijft innoveren op basis van nieuwe technieken, ontdekkingen of vanuit de wens om duurzamer te produceren. In korte pitches vertellen SoliQz, H2CiF, HeatMatrix en Altena over hun innovatie, nieuw proces of techniek.
 3. Interactieve workshop: Industry 4.0
  Deze interactieve workshop, verzorgd door Emerson, maakt deelnemers er bewust van dat de volgende stap in technische en operationele onderhoudsinnovatie alleen kan worden gemaakt door het loslaten van zuiver technisch denken. Zo kan iedereen eigenaar zijn van zijn eigen ‘stukje’, maar gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor (het slagen van) het geheel.
 4. Het schaduwministerie van onderwijs
  Debat over welke vaardigheden en talenten straks nodig zijn in de industrie en hoe die te ontwikkelen. Moderator: Mark Oosterveer (SAM Safety)

Lees hier meer over de break-out sessies.

Heeft u zich al aangemeld voor het congres maar u nog niet ingeschreven voor een break-out sessie? Laat ons weten welke sessie u wilt volgen door een mail te sturen naar: congressen@industrielinqs.nl.

 

Steven Lemain (Royal HaskoningDHV) spreker tijdens Deltavisie

 
   

Take Back Chemicals is een businessmodel gebaseerd op het idee van chemical leasing; de gebruiker betaalt voor de functie van de chemicaliën. De leverancier biedt deze functie en heeft baat bij terugname en hergebruik van de chemicaliën, die hiermee dus niet verloren gaan.

Recycling, hergebruik en ontmanteling zijn voor veel bedrijven inmiddels dagelijkse business. ‘Binnen de chemie wordt het terugnemen en hergebruiken van chemicaliën nog te beperkt toegepast. Terwijl ook deze sector zich er uitstekend voor leent’, zegt Steven Lemain, consultant bij Royal HaskoningDHV.

Steven Lemain verzorgt tijdens Deltavisie op 8 juni een presentatie over Take Back Chemicals.

Lees meer...

 


 

Winnaar VOMI Safety eXperience 2016

ExxonMobil Botlek is tijdens Deltavisie 2016 uitgeroepen tot winnaar van de VOMI Safety Xperience Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van dienstverleners de beste veiligheidsbeleving hebben. De andere finalisten waren AEB Amsterdam en Shell Pernis.

Veiligheid is al jaren één van de belangrijkste thema’s binnen de procesindustrie. Het veiligheidsbeleid wordt doorgaans vastgesteld op managementniveau, maar wat merken de man en de vrouw op de werkvloer hier van? Voor VOMI, de branchevereniging voor dienstverleners in de procesindustrie, was dit reden om de VOMI Safety eXperience Award (SXA) in het leven te roepen. Deze award wordt uitgereikt aan de opdrachtgevers waar de veiligheidsbeleving van de monteurs en onderhoudswerknemers het hoogst is. In 2015 vond de eerste uitreiking plaats.

Veilige opdrachtgevers

De directies van de VOMI-bedrijven hebben elk een aantal opdrachtgevers aangedragen waarvan zij vinden dat het veilige opdrachtgevers zijn. Na een gedegen voorselectie is er een top 15 van opdrachtgeverlocaties tot stand gekomen. Bij deze 15 opdrachtgevers zijn in totaal ruim 450 enquêtes afgenomen met uiteenlopende vragen waarmee de veiligheidsbeleving van de werknemers wordt getoetst. Geeft de opdrachtgever het goede voorbeeld? Kun je hier alles zeggen? Is veiligheid altijd het belangrijkst? Neemt de opdrachtgever altijd haar verantwoordelijkheid? Zijn onveilige situaties bespreekbaar? Hiermee wordt de veiligheidsbeleving van de belangrijkste doelgroep getoetst: de mensen voor wie de mate van veiligheid letterlijk en figuurlijk van levensbelang is. 

ExxonMobil Botlek

Uiteindelijk kreeg ExxonMobil de beste beoordeling. Bij de geïntegreerde raffinage- en chemielocatie van ExxonMobil in de Botlek draait alles om systemen. Zo zit het van origine Amerikaanse bedrijf in elkaar. Ook veiligheid wordt op een zeer systematische manier aangepakt. Daarbij draait veel om het zogenoemde Loss Prevention System (LPS), dat voormalig Exxon-medewerker Jim Bennet dertig jaar geleden ontwierp en verbeterde binnen zijn bedrijf LPS Inc. Bij ExxonMobil in de Botlek is dit systeem anderhalf jaar geleden ingevoerd en volgens het bedrijf, dat vorig jaar ook al finalist was, werpt het momenteel al zijn vruchten af. 

Bij LPS draait het vooral om communicatie over veiligheid op ieder niveau in de organisatie. Continu vinden er gesprekken plaats tussen de medewerkers, die van contractors incluis. Vakmensen kunnen op die manier van elkaar leren van near misses en door elkaar bijvoorbeeld te observeren. Hoe wordt het werk gedaan en gebeurt het ook veilig? Op die manier ontstaat een organisatie op basis van vertrouwen. Een organisatie waar medewerkers van zowel ExxonMobil als van contractors het prettig vinden om binnen te werken en constant het idee hebben dat er gezamenlijk, zonder onderscheid wordt gewerkt aan veiligheid. 

De award

Na het voorlezen van het juryrapport door VOMI bestuurslid Jeroen Maan overhandigde de voorzitter van de VOMI, Han Blokland, de Vomi Safety Xperience award aan een trotse Sitemanager Raymond van der Horst.

Genomineerden

 


Genomineerden VOMI Safety eXperience Award 2016

Na een gedegen voorselectie is er een top 15 van opdrachtgeverlocaties tot stand gekomen. Bij deze 15 opdrachtgevers zijn in totaal ruim 450 enquêtes afgenomen. Inmiddels zijn de resultaten verwerkt en is een goede afweging gemaakt voor de top 3. De top 3 voor 2016 is:

 1. AEB Exploitatie B.V., te Amsterdam;
 2. ExxonMobil Chemical Holland B.V., te Botlek Rotterdam;
 3. Shell Nederland Raffinaderij B.V., te Pernis.

De komende periode zal de top-3 door de vakjury worden bezocht. De VOMI Safety eXperience Award wordt 16 juni uitgereikt op Deltavisie 2016, het evenement voor de industrie in de Rijn/Schelde-Delta. Dit jaar staat het thema Cluster 2.0 centraal. Met het thema Cluster 2.0 wordt tijdens Deltavisie 2016 onderzocht wat nodig is om als Nederlandse of Vlaamse industriële haven voorop te blijven lopen en nieuwe investeringen mogelijk te maken.

VOMI Safety eXperience Award

Veiligheid is al jaren één van de belangrijkste thema’s binnen de procesindustrie. Het veiligheidsbeleid wordt doorgaans vastgesteld op managementniveau, maar wat merken de man en de vrouw op de werkvloer hiervan? Voor VOMI de branchevereniging voor dienstverleners in de procesindustrie, is dit reden geweest voor het inleven roepen van de VOMI Safety eXperience Award (SXA)
Deze award wordt uitgereikt aan de opdrachtgevers waar de veiligheidsbeleving van de monteurs en onderhoudswerknemers het hoogst is. Deze award is in 2015 voor het eerst uitgereikt. Door het grote succes en belangstelling rondom deze prijs is VOMI wederom gestart met de voorbereidende werkzaamheden van deze Award. 

De VOMI Safety eXperience Award wordt 16 juni uitgereikt op Deltavisie 2016. Bij Deltavisie 2016, het evenement voor de industrie in de Rijn/Schelde-Delta, staat dit jaar het thema Cluster 2.0 centraal.

Klik hier voor de filmpjes van de genomineerden

 

 


Uitreiking VOMI Safety eXperience Award

Tijdens het dagprogramma van Deltavisie 2016 op 16 juni zullen vertegenwoordigers van de genomineerde bedrijven een pitch verzorgen over hoe zij aan de veiligheidscultuur werken voor en met hun eigen personeel en de contractors. 

14.35u: Masterclasses en Pitches

De genomineerde partijen verzorgen na elkaar een pitch:

20.00u: Uitreiking VOMI Safety eXperience Award

Tijdens het avondprogramma zal een compilatiefilm van de drie kandidaten worden getoond om de bedrijven aan het publiek voor te stellen. Daarna worden de drie vertegenwoordigers nog kort ondervraagd door de moderator. Vervolgens zal de juryvoorzitter van de Safety eXperience Award bekendmaken wie de winnaar is in deze eerste editie van de VOMI Safety eXperience Award. 


Commissie Kwaliteit en Veiligheid

Arie van Vliet, Directeur Gouda Vuurvast en voorzitter van de commissie Kwaliteit & Veiligheid vertelt over de VOMI Safety eXperience Award. “Deze award toont op een positieve manier dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en contractors is.”

 

“Wij werken vol overtuiging aan voortdurende innovatie en dat willen we laten zien ook” 
Van Vliet vindt het belangrijk om te tonen dat de veiligheid in de branche begint bij samenwerking tussen contractor en opdrachtgever. “Als VOMI zijn we gebrand op innoveren en excelleren op het gebied van kwaliteit en veiligheid in het werk dat wij verrichten. 

Lees verder 


 VOMI Safety eXperience Award 2015 voor SABIC, Geleen.


Foto: Eric de Vries / Industrielinqs

Op 4 juni werd de eerste VOMI Safety eXperience Award uitgereikt tijdens Deltavisie 2015.

De top 3 opdrachtgeverslocaties AEB Amsterdam, ExxonMobil Rotterdam, en SABIC Geleen waren allen vertegenwoordigd en trots op de nominatie. In aanloop naar de uitreiking werden begeleidende filmpjes getoond, en gaven de 3 kandidaten een pitch gevolgd door een Q&A sessie.

Agenda